Sneekweek 2019 - 2 t/m 11 augustus - 84e editie

Ruim 100.000 bezoekers na eerste weekend..

2015- Ruim 100.000 bezoekers en gemoedelijke sfeer tijdens eerste Sneekweek weekend.

Ruim 100.000 bezoekers en gemoedelijke sfeer tijdens eerste Sneekweek weekend. Gemeente Súdwest-Fryslân en de politie Sneek e.o. en kijken terug op een geslaagd Sneekweek weekend. Mede door het mooie weer bezochten meer dan 100.000 mensen de zeilwedstrijden op het Sneekermeer en de activiteiten in de binnenstad van Sneek. Dit heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid. Zowel burgemeester Hayo Apotheker van Súdwest-Fryslân als teamchef Marja Doosje van het politiebasisteam Sneek roemen de goede samenwerking tussen de Koninklijke Watersportvereniging Sneek, SneekPromotion, de horecaondernemers, gemeente, politie en andere hulpdiensten.

Sneekweek trekt veel bezoekers

Burgemeester Apotheker: “Deze 80e Sneekweek toont aan dat het grootste evenement van Noord-Nederland op alle fronten volwassen is geworden. Door professioneel met elkaar samen te werken en onderling goede afspraken te maken staat de Sneekweek op de kaart. Afgelopen weekend was Sneek samen met Amsterdam ‘the place-to-be’ in Nederland. En wij gaan hier gewoon nog een weekje door. Het motto van de Sneekweek is ‘overdag voor de eer, ’s avonds voor de sfeer’. De bezoekers doen dit motto alle eer aan. Dit evenement staat door de samenwerking tussen alle partijen als een huis!”

Teamchef Marja Doosje van de politie merkt het verhoudingsgewijs lage aantal incidenten op in relatie tot het grote aantal bezoekers. “Vorig jaar bezochten ruim 200.000 mensen de Sneekweek. Dit jaar verwachten we minstens zoveel bezoekers, mede door de verlenging van de Sneekweek naar 10 dagen. Het aantal incidenten en aanhoudingen is echter laag. In totaal werden 21 mensen aangehouden. Het gaat dan vooral om vernieling, mishandeling en drugsbezit. Enkele opstootjes werden direct in de kiem gesmoord, waardoor erger werd voorkomen.

Sneekweek 2015

Op het water rondom Sneek zijn we als politie ook actief. Daar richten we ons vooral op geluidsoverlast, snel varen en het varen onder invloed. Ik hoop dat we dit beeld de rest van de week vast kunnen houden.” De Sneekweek gaat nog door tot en met zondag 9 augustus. Het hoogtepunt van de Sneekweek is de Hardzeildag op woensdag. Dit is de dag waarmee het Sneker zeilfestijn in 1814 begon. De zeilwedstrijden gaan door tot en met 6 augustus, de activiteiten op de diverse podia in de binnenstad eindigen op zondag 9 augustus met een slotconcert op het water van de stadsgrachten aan de Prins Hendrikkade.

Fotografie: Thierry Kamminga
bron: Gezamenlijk persbericht gemeente Súdwest-Fryslân en de politie basisteam Sneek e.o.

Nieuws