Sneekweek 2019 - 2 t/m 11 augustus - 84e editie

Gemeentelijke maatregelen tijdens de Sneekweek

Sneek 2016 – Wie Sneekweek zegt, denkt aan zeilen en/of aan feesten. Op het starteiland is van alles te beleven, en ook in het centrum van Sneek is het volop feest. Om alle activiteiten veilig te laten verlopen heeft de gemeente maatregelen opgesteld over onder andere stremmingen, parkeren, vervoer en de horeca.

Evenementenlocaties

De locaties waar de activiteiten plaatsvinden zijn: Wijde Noorderhorne, Marktstraat, Stadhuistuin, Vismarktplein, Schaapmarktplein, Kleine Kerkstraat, Martiniplein (kermis), 1e Oosterkade, Jousterkade, Grootzand,, Julianastraat (na 20.00 uur) en een deel van het Kleinzand na (18.00 uur).

Publieksroutes

Bezoekers kunnen zich van de ene locatie naar de andere verplaatsen via de publieksroutes. Tijdens de Sneekweek maken de volgende straten deel uit van de publieksroutes: Kruizebroederstraat (tussen Wijde Noorderhorne en Wijde Burgstraat), Nauwe Burgstraat, Leeuwenburg, Galigastraat, Grote Kerkstraat, Kleine Kerkstraat, Nauwe Noorderhorne, Peperstraat.

De publieksroutes moeten een vrije doorgang bieden van 7 meter. Buitentaps moeten op 1,5 meter van de 7 meter-grens geplaatst worden.

Stremmingen tijdens de vlootschouw op vrijdag 5 augustus

Geen bediening van bruggen vanaf vrijdag 5 augustus16.00 uur tot zaterdag 6 augustus.

 • Vanaf 16.00 worden de bruggen in Sneek niet meer bediend. Het gaat om de Lemmerbrug, de Woudvaartbrug, de Harinxmabrug en de Oppenhuizerbrug.
 • De doorvaart onder de Wonderbrug (tussen Waterpoortsgracht en Westersingel) is tijdelijk gestremd. De doorvaart via Sneek tussen de Snitsermar en de Brekken, IJlst, Heeg of Bolsward is dan niet mogelijk.

Vanaf zaterdagochtend 6 augustus is er weer een normale brugbediening.

Afsluiting Houkesloot

De Houkesloot wordt op vrijdag 5 augustus ter hoogte van de kruising Houkesloot met afslag naar de Sneker jachthavens/Oudvaart afgesloten zodra alle ligplaatsen bezet zijn. Het tijdstip van de afsluiting is rond 16:00 uur of eerder als dat nodig is.

Afgesloten wegen vanaf 20.00 uur tot het einde van de vlootschouw

 • De volgende wegen zijn afgesloten: de Lemmerweg (tussen de rotonde ter hoogte van de Frieswijkstraat en de Lemmerbrug), de Balthuskade,  de Prinsengracht, de Woudvaartkade (tussen de 2e Woudstraat en de Woudvaartbrug), de Rienck Bockemakade, het Hoogend (vlakbij de brug) en de Oppenhuizerweg (tussen de rotonde bij de Oude Oppenhuizerweg en de Bothniakade)
 • Vanaf ca. 21.30 uur tot aan het einde van de vlootschouw staan de Lemmerbrug, de Oppenhuizerbrug en de Harinxmabrug open. Daardoor is toegang met de auto van en naar het centrum niet mogelijk.

Aanleggen Pampuskade (tot 15 meter)

Van 5 t/m 11 augustus mogen alleen schepen tot 15 meter aanleggen aan de Pampuskade. Dit betekent dat er geen chartervaart, bruine vloot, of schepen zoals skûtsjes en rondvaartschepen kunnen aanleggen.

Verkeersmaatregelen

Afsluiting Martiniplein en zuidoostelijk gedeelte van het Oud Kerkhof

In verband met de kermis zijn vanaf 5 augustus tot en met 11 augustus het Martiniplein (en de daarbij behorende rijbanen) en het zuidoostelijk gedeelte van het Oud Kerkhof afgesloten voor voertuigen. Alleen voetgangers kunnen er langs. Tijdens deze stremming geldt eenrichtingsverkeer op het Oud Kerkhof en de Oude Koemarkt (vanuit de binnenstad richting Hoogend)

Afsluiting straten

 • Vanaf 5 t/m 14 augustus zijn de volgende straten iedere dag tussen 14.00 uur en 07.00 afgesloten voor voertuigen en op 7 en 10 augustus de hele dag.  Voetgangers kunnen er wel langs. Het gaat om de straten: Oud Kerkhof, Marktstraat, Grote Kerkstraat, Wijde Noorderhorne, Kruizebroederstraat, Muntstraat, Kleine Kerkstraat en 1e Oosterkade;
 • Afsluiting noordzijde van het Kleinzand. De helft van het wegvak wordt na 18.00 uur afgesloten voor voertuigen. De meeste parkeerplaatsen blijven bereikbaar.
 • Afsluiting Julianastraat dagelijks vanaf 20.00 uur

In- en uitrijden

Binnenstadbewoners- en bedrijven met een parkeervergunning mogen een deel van het afgesloten gebied in- en uitrijden;

30 km/uur op deel van de Oppenhuizerweg en Jousterkade

Op een deel van de Oppenhuizerweg en de Jousterkade wordt een maximum snelheid van 30km per uur ingesteld. Er worden tijdelijke drempels geplaatst.

Wegsleepverordening

Voertuigen mogen weggesleept worden als:

 • er met dat voertuig een verkeersregel wordt overtreden
 • de verwijdering van het voertuig noodzakelijk is in verband met de veiligheid op de weg, de vrijheid van het verkeer of het vrijhouden van door de gemeente aangewezen weggedeelten en wegen.

Parkeren

U kunt tijdens de Sneekweek parkeren op alle parkeerterreinen, behalve het Martiniplein. Bekijk de pagina Parkeren voor meer informatie, de tarieven en de plattegrond van parkeerterreinen in Sneek.

Parkeergeld betalen met uw mobiele telefoon

U kunt in Sneek parkeergeld betalen met uw mobiele telefoon. Hoe dat werkt leest u op de pagina Parkeren.

Taxistandplaatsen

De parkeerplaatsen langs de Prins Hendrikkade zijn aangewezen als taxistandplaats. Daarnaast zijn er taxistandplaatsen op de Gedempte Poortezijlen.

Parkeerverbod Paviljoenwei

 • U mag niet parkeren op de Paviljoenwei (vanaf de toegang tot RCN camping de Potten tot aan de pont). Er is een speciaal parkeerterrein voor ongeveer 600 auto’s.
 • Busjes en terreinwagens kunnen niet op dit parkeerterrein parkeren. U wordt doorverwezen naar de parkeerterreinen van het dagrecreatieterrein “de Potten”.
 • U bent verplicht de aanwijzingen van verkeersregelaars op te volgen (art. 8 RVV).

Sneekermeerbus (vervoer van Sneek naar de Snitsermar)

 • Van  6 t/m 12  augustus rijdt de bus tot ’s nachts 04.24 uur. Op 13 augustus rijdt Sneekermeerbus tot 23.44 uur;
 • De bus komt langs de volgende haltes: NS station, Prins Hendrikkade, Boeierstraat, Middelzeelaan, de Domp, de Potten en het Paviljoen;
 • Een enkele reis kost € 2,50. Een 10-rittenkaart kost € 20,- en deze kunt u kopen bij de chauffeur en op de Sneekweekcamping. Busabonnementen en OV-jaarkaarten zijn niet geldig in de Sneekermeerbus;
 • De vertrek- en aankomsttijden vindt u in de dienstregeling op www.arriva.nl en in het document ‘Dienstregeling Sneekermeerbus 2016’ onderaan deze pagina.

Vaartijden pont

De pont van en naar het Starteiland vaart van 08.00 uur tot 02.00 uur.

Horeca

Alcoholverbod openbare weg & glas en blik niet toegestaan

Op de openbare weg in Sneek is het verboden alcoholhoudende drank te nuttigen en aangebroken flessen, blikjes, etc (met alcoholhoudende drank) bij je te hebben. Dit is wel toegestaan op terrassen die een vergunning hiervoor hebben.

Regels voor de horeca

In de nacht van 5 op 6  augustus tot en met de nacht van 13 op 14 augustus gelden voor alle horecabedrijven binnen de stadsgrachten (behalve de coffeeshops) de volgende regels:

 • De inrichting is om 05.00 uur gesloten en ontruimd;
 • Het terrasmeubilair is uiterlijk om 03.00 uur verwijderd. Vanaf 22.00 uur mogen er op de evenemententerreinen alleen statafels staan;
 • Op de publiekroutes mag geen terrasmeubilair staan;
 • Dranken worden niet in glas of blik verstrekt of geserveerd;
 • Verschillende horecabedrijven mogen hun terras alleen uitbreiden als zij daar een vergunning voor hebben;
 • Buitentaps moeten op 1,5 meter van de 7 meter-grens van de publieksroutes geplaatst worden.

Kamperen

U kunt kamperen op de reguliere campings. Kijk voor meer informatie over de reguliere campings op www.vvvsneek.nl.

Daarnaast richt de gemeente een tijdelijk kampeerterrein in op recreatieterrein De Potten, vlakbij de Snitsermar. Dit kampeerterrein is open van donderdag 4  tot en met maandag 15 augustus. Het terrein is alleen toegankelijk via de westelijke (eerste) ingang. Kijk voor meer informatie en reserveringen voor de Sneekweekcamping op de pagina Sneekweekcamping.

Nieuws