Sneekweek 2019 - 2 t/m 11 augustus - 84e editie

Dirk van der Zee Panschipper 2015

2015- Vanavond is op voordracht van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek tijdens de officiële opening van de Sneekweek in de Sneker

SNEEK – Vanavond is op voordracht van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek tijdens de officiële opening van de Sneekweek in de Sneker Stadhuistuin, KWS bestuurslid Dirk (Dicky) van der Zee uit Sneek benoemd tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan. Onderstaand de toespraak waarmee burgemeester Hayo Apotheker de identiteit van de nieuwe Panschipper langzaam maar zeker ontrafelde. Het is aan mij de eer om de nieuwe Schipper in de Orde van de Sneker Pan te benoemen. De Sneker Pan is dé onderscheiding voor mensen met een passie voor watersport en een grenzeloze liefde en inzet voor de Sneekweek. Ieder jaar ontvangen wij in het diepste geheim van de voorzitter van de KWS een bericht met dé naam. En altijd een indrukwekkend overzicht van de activiteiten en verdiensten van de genomineerde. En of het nu iemand is die in de schijnwerpers zijn werk doet of een kracht die achter de schermen actief is… Ieder jaar valt weer op hoe trouw en betrokken de mensen zijn bij de watersport, bij Sneek en bij ons fantastische jaarlijkse zeilevenement: de Sneekweek.

De panschipper 2015 voelt zich zeer thuis op het water. Ergens anders gedijt hij minder. Zijn hele loopbaan getuigt ervan. Van jongs af aan is hij met de zeilsport opgegroeid. Hij stapte als jonkje graag aan boord bij zijn grotere broer. Ze hebben samen veel prijzen gewonnen. En nog steeds pakt hij graag een zeilwedstrijdje mee.
Sinds 1992 is hij lid van het wedstrijdcomité. Ruim 23 jaar dus. Hij startte als vlaggenman en werd later schipper. In die functie manoeuvreerde hij het startschip op zijn plek en was de klok zijn kompas. De wedstrijdcomitéleden onder ons weten dan precies waar ik het over heb. In de pauzes van het startrooster deed hij steevast een sigaretje op het achterdek. Sturen doet ie graag. Hij groeide dan ook langzaam door naar een functie met meer verantwoordelijkheid. Alles op zijn eigen eigenwijze manier. Vlot van de tongriem gesneden, nooit om een praatje verlegen en altijd met een aanstekelijke inzet. Stil heb je hem niet gauw.

Groot respect hebben we voor de manier waarop hij de afgelopen negen jaar leiding heeft gegeven aan die grote schare aan vrijwilligers, die net als hij vele uren, nee, dagen en weken voor deze werkzaamheden “opofferen”. Zonder deze manschappen kan er geen zeilevenement doorgang vinden.
Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verjonging van het wedstrijdcomité. Vele jonge zeilers staan nu ook als comitélid in het Sneekweek programmaboekje. Een goede basis voor de toekomst is daarmee gelegd.

Hij heeft negen jaar lef getoond om voorop te gaan in de strijd. Een goede eigenschap voor een leider. En hij was kritisch. Kritisch op het feit alles ieder jaar nog weer beter voor elkaar te willen hebben dan het jaar ervoor. Mensen zoals hij daar kun je altijd op rekenen. En is ie er toch even niet dan heeft ie zich teruggetrokken op het moederschip om wat te bellen, om te helpen een technisch probleempje van een ander op te lossen.
Ook zijn dochters heeft hij aangestoken met zijn enthousiasme: ze zijn deelnemer aan een zeilwedstrijd of lid van het wedstrijdcomité of in touw voor de Vlootschouw.

Duidelijk in de voetsporen van vaders getreden dus. Getuige zijn foto’s op Facebook zou hij willen dat hij nog zo jong was. Zijn inzet voor de vereniging beperkte zich niet tot voorzitter van de sectie Wedstrijdzeilen. Ook maakte hij negen jaar deel uit van het bestuur en is verdienstelijk voor het KWS-Journaal, het clubblad. Hij is namelijk ook aardig lenig met de pen. Daarnaast heeft hij zitting in de jubileumcommissie om van dit jaar een buitengewoon speciaal jaar te maken.
Hij heeft op een bijzondere en bescheiden wijze een bijdrage geleverd aan de wedstrijdzeilsport in het algemeen en de Sneekweek in het bijzonder. Zichzelf daarbij ondergeschikt gemaakt aan de doelstellingen van de KWS en alle vrijwilligers om hem heen hoog in het vaandel gehad.

Van de 80 jaar Sneekweek heeft hij er 23 intens meegemaakt. Schipper van “de Roekoepólle” was hij al. Schipper in de orde van de Sneker Pan nog niet.
Dames en heren,Het is mij een grote eer te benoemen tot de Schipper in de Orde van de Sneker Pan voor het jaar 2015, een Sneker en KWS’er in hart en nieren. Vandaag geen roze korte broek, maar strak in het pak.

Velen zeggen Dicky, vandaag is het Dirk: Dirk van der Zee
Panschipper 2015 Dirk van der Zee

bron: grootsneek.nl   - Foto JDG fotografie

Nieuws