Sneekweek 2018 - 3 t/m 12 augustus - 83e editie

De vlootschouw laat traditioneel alle aan de Sneekweek deelnemende klassen zien, de Boot van het Jaar en het Statenjacht met de panschipper. Het een en ander wordt opgeluisterd door dweilorkesten op meevarende pramen en langs de kades. 

Sneekweek

De Sneekweek is een jaarlijks terugkerend zeilevenement dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Tijdens deze week zijn er elke dag zeilwedstrijden in verschillende categorieën op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen. Tevens worden er verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd in Sneek, zoals een vlootschouw en een kermis. 

Geschiedenis Sneekweek

Na de Franse tijd, in 1814 werd een zeiltocht naar Joure gehouden toen bekend werd dat de Sneeker Jacob Sjoukes Visser was gedeserteerd uit de Franse krijgdienst en veilig was aangekomen in Joure. Dit viel in de smaak en elk jaar werden zeilwedstrijden gehouden. Dit groeide uit tot de Sneker Hardzeildag. Ook rond deze dag werden zeilwedstrijden gehouden en in 1935 werd de eerste werkelijke Sneekweek georganiseerd. In 2019 vindt de 84ste editie plaats.

Het grootste evenement op de binnenwateren van Europa

Tegenwoordig is de Sneekweek het grootste evenement op de binnenwateren van Europa, en begint op de vrijdag voor de eerste zaterdag van augustus met een vlootschouw (een show met honderden boten en vuurwerk). De Sneekweek duurt tot en met de donderdag erna. Woensdag staat bekend als Hardzeildag, de op een na laatste wedstrijddag, op die dag is er ook een grote braderie in de stad. Tijdens de Sneekweek is er in het gehele centrum een groot muziekfestival, met podia op o.a. de Marktstraat, de Wijde Noorderhorne, het Vismarktplein, de Wip en natuurlijk op het Starteiland. De vrijdag na de Sneekweek is de kunst- en boekenmarkt op het Grootzand.

Hardzeildag

De Hardzeildag in de Sneekweek valt elk jaar op de woensdag na de eerste vrijdag van augustus en kent haar ontstaan uit het zogenoemde Admiraalzeilen, wedstrijden die werden opgedragen aan de Oranjestadhouder. Door de komst van de Fransen aan het eind van de 17e eeuw werden deze tradities onderbroken. Op Hardzeildag is er onder andere de Friesland - Holland race waarin de Friezen het tegen de Hollanders opnemen. Ook wordt in het centrum van Sneek tegenwoordig een braderie gehouden, aangevuld met alle evemenenten rondom de Sneekweek.

bron: www.vlootschouwsneek.nl